Binnenkijken bij…. Agusti Torello Mata

Binnenkijken bij…. Agusti Torello Mata

Op een uurtje rijden van Barcelona vind je het hart van de Penedès; een Spaans wijngebied dat vooral beroemd is vanwege de productie van cava. Met het hele team van Walsjérôt bezocht ik Cava Agusti Torello Mata en later ging ik in m’n eentje nog op bezoek bij Torres. Lees daarover in dit blog op Le Club. Nu eerst bubbels!

Kunst

Het is altijd leuk om een wijnhuis met mousserende wijnen te bezoeken. Niet alleen vanwege het proeven natuurlijk, maar ook omdat de productiewijze weer net anders is dan bij stille wijn. Wij kozen ervoor om een wat groter huis te bezoeken met legendarische cava: Agusti Torello Mata. We hadden van tevoren even laten weten dat we langs zouden komen en dat we hoe dan ook hun beroemdste cava wilden proeven: Kripta, cava in een fles die niet kan staan.

We kregen een prachtige rondleiding door de kelder. Agusti komt uit een gezin vol musici en andere kunstenaars. Zonder al te veel te verklappen ga je daarvan echt wat meekrijgen als je een tour door de wijnkelder krijgt. Die tour is bijzonder indrukwekkend en natuurlijk word je alles verteld over de bijzonderste cava. 

De fles die niet kan staan

De Kripta wordt gebotteld in een amfora-vormige fles. In dat soort flessen werd vroeger immers ook wijn gemaakt, dus volgens Agusti Torello Mata rijpt de wijn dan op z’n best. Of dat echt zo is… ik weet het niet. Maar dat neemt niet weg dat dit een geweldige cava is. Het gehele productieproces gebeurt met de hand. Van het dégorgeren, het etiketteren tot aan het dichtdraaien van het prachtige museletje. 

De cava wordt gemaakt van de drie bekende cava-druiven: xarel-lo, macabeo en parellada. Die druiven mogen op een hoop verschillende plekken worden aangeplant, maar je kunt je voorstellen dat elke druif natuurlijk zijn eigen gebied heeft waar hij het beste tot z’n recht komt. Agusti plant elke druif dan ook in een heel ander stuk van de Penedès met telkens een verschillend terroir (waaronder ook de bodem). 

Vintage cava’s

Vervolgens maakt hij van die druiven een aantal prachtige cava’s en de allerbeste druiven komen natuurlijk in de Kripta. Hij maakt ook nog eens alleen maar vintage cava’s. Veel cava’s zijn blends van wijnen uit verschillende jaargangen om telkens een constante kwaliteit te produceren (net als in champagnes). Agusti laat juist de jaren spreken en zo hebben bijvoorbeeld weersinvloeden dus ook effect op de cava. Agusti vermeldt ook de datum van dégorgeren op het etiket. Zo kun je dus zelf checken hoe ‘vers’ de cava is. Ook dat is redelijk uniek; weinig huizen met mousserende wijnen doen dat.

Het resultaat: een verbluffende cava, die zich kan meten met heel serieuze champagnes. Aroma’s van noten, citrus, vanille, rook, brioche. Heerlijk. Robert Parker gaf de Kripta de hoogste score voor een cava ooit: 94 punten. Walsjérôt heeft er natuurlijk een paar flessen van bemachtigd en de Kripta is dus nu per fles te koop in de wijnbar of via de webshop. Uniek!

De CO2-uitstoot van onze reizen wordt gecompenseerd.

Nadien schreef ook een blog over de bijzondere cava’s van Agusti Torello. Lees ‘m hier >

Jelle Stelpstra begon zijn carrière als belastingadviseur maar switchte na 12 jaar naar iets dat nóg interessanter is dan belastingen: wijn. Jelle is eigenaar van wijnbar Walsjérôt in Rotterdam en is vinoloog. Bij Walsjérôt kun je zelf tappen van meer dan 70 wijnen.