Een wijnfan in Barcelona: de beste adresjes

Het is woensdagavond en het jaarlijkse weekendje ‘Bestemming Onbekend’ staat weer voor de deur. Jeeej #zinin. Dit keer is het de beurt aan Sebas & Jeroen om de reis te organiseren. De rest van de groep weet van niets. Met een beetje geluk wordt er een hint gedeeld, maar die waren dit jaar schaars. We stappen donderdagochtend met een onzeker (maar blij) gevoel de auto in. Op het vliegveld is het dan eindelijk zover: de tickets worden uitgedeeld. We gaan naar Barcelona! Woohoo, zon, wijn, alles #nogmeerzinin

Voor de geïnteresseerde lezer, eerdere reisjes gingen onder andere naar Odemira (Portugal),  Edinburgh (Schotland) en Vilnius (Litouwen). 

Benieuwd wat we zoal hebben gedaan? Check hier het ENORM toffe filmpje van Christien!

Ola Barcelona

Bij aankomst staat de taxi ons al op te wachten. Goed geregeld. Net als ons verblijf: Stay Together Apartments bij metrostation Parallel. Tof appartement in het midden van de stad mét dakterras. Nadat we de kamers hebben verdeeld, pakken we ons welverdiende momentje in de zon. Er staan zelfs blikjes bier klaar in de koelkast. Plus duizend punten!

barcelona

Tapasstraat Carrer Blai

Van het dakterras hoppen we door naar de tapasstraat ‘Carrer Blai‘ waar we pretty much bij het eerste tentje neerploffen. Deze straat was een dikke tip van onze huisbaas. Meer bier, cava en pinxtos. Plots staat reisleider Sebas op met de mededeling dat ie ‘even onze verrassing gaat halen’. Drie kwartier later staat hij en onze long lost friend from Texas Sjaak voor onze neus! Verrassing! Het feest is compleet (nou ja, bijna, want Niek uit Hamburg komt de volgende dag pas aan – wat een jetsetters, he?).

We gaan een deurtje verder en stoppen bij een klein restaurantje. De grote Michelin-sticker gaf de doorslag. De pinxtos staan klaar op de bar en zien er appetijtelijk uit. Ik vraag om de wijnkaart en zet de pijlen op Priorat. We zijn tenslotte in Catalonië!

Over Priorat

Priorat is een klein wijngebied in Catalonië ten zuidwesten van Barcelona. Het is er droog, warm en bergachtig en behalve wijn en olijven groeit er niets. Als je houdt van stevig rood, zit je hier goed. De trucage zit ‘m ook in de typische bodem van zwarte leisteen ofwel ‘licorella’. Het houdt warmte vast, waardoor het dus ‘s nachts niet enorm afkoelt.

Garnacha (grenache) en Carinena (carignan) delen de lakens uit in Priorat en mogen worden aangevuld door internationale druivensoorten als syrah, merlot en cab-sauv. Sommige carinena wijnstokken zijn meer dan 90 jaar oud, produceren minder druiven, maar met enorm geconcentreerd sap. Echt, to die for. Hou deze regio in de gaten.

barcelona

Het vervelende is dat ik niet meer precies weet hoe dit restaurant heet. Een klein puntje van aandacht voor de volgende keer. Het is in ieder geval in/rondom Carrer de Salva (dichtbij Carrer Blai).

Cruisen door de straten van Barcelona

De volgende dag staat een fietstochtje gepland. Niet je standaard toeristische-trekpleister-tochtje, maar de wijkjes in, of zoals je wil: ‘het echte Barcelona ontdekken‘. We worden rondgeleid door de Nederlandse Lisette, die 2,5 jaar geleden voor de liefde naar Barcelona vertrok. We rijden langs het strand, het Olympisch dorp en door de wijken Barcelonetta, El Raval en het hippe Born. Casa Gaudi pakken we ook nog even mee en leren leuke feitjes over (de geschiedenis van) Barca.

Boek je eigen tour via Bike Tours Barcelona en doe de groetjes aan Lisette!

barcelona

In de bus zitten en wijnproeven

Op zaterdag ontstaat het plan de Montjuic, de mini-berg van Barcelona, aan te tikken. Omdat het regent, pakken we de lokale bus. ‘Nummer 55 en opstappen bij de Apple Store‘ is het advies van de info-balie. We halen acht koffie a 5 euro, zien een bus 55 en stappen in. Na bijna een uur passief voor ons uit staren, komen we er achter dat die berg toch wel heel ver weg ligt. Aha, de verkeerde richting. Oh ja, die Apple Store hebben we inderdaad ook niet gezien…

Rondje van de zaak: we blijven lekker zitten. Weer een uur later stappen we dan eindelijk uit op de Montjuic en genieten van het het uitzicht over de stad. Ach, het houdt je van de straat.

Next stop: wine tasting! Vanaf de berg lopen we terug het drukke Barca in. Onderweg komen we nog een Food Festival tegen en klappen nog snel een Fish & Chips naar binnen.

barcelona

Wijnproeven bij Blend & Bottled

De wijnproeverij wordt door Claartje georganiseerd, een Nederlandse die in Barcelona een wijnbedrijf heeft opgericht: Blend & Bottled. Bij binnenkomst zie ik de 5 s’en al op het bord staan. Yes!

Claartje vertelt honderduit over de Spaanse wijnwereld. We beginnen – hoe kan het anders – met een cava, het Spaanse antwoord op Champagne. Daarna proeven we een Spaanse chardonnay en een witte wijn van xarel.lo. Die laatste is een typisch Spaanse druif, die interessante aroma’s met zich mee brengt: kruidig, sinaasappelschil en iets zilt. Heel anders dan je gemiddelde witte wijn. We sluiten af met twee Spaanse grootmachten: Priorat en Rioja. Ik denk dat je wel kunt raden welke ik het lekkerst vond?

Barcelona Barca tapas wijn Barcelona Barca tapas wijn

De laatste tapas bij El Diset

Na de wijnproeverij slenteren we nog wat door Born, de leuke wijk met kleine barretjes en boetiekjes. We eindigen bij El Diset, een te gek restaurant slash wijnbar met heerlijke tapas en wijnen. Wat mij betreft een must-go ;-)

Uiteraard bestel ik hier opnieuw de Priorat – dit keer wordt het de Mas La Mola uit 2011. Deze Priorat bestaat voor het grootste deel uit garnacha en is aangevuld met syrah. Het precieze weet ik er niet meer van, aangezien dit allemaal vrij laat op de avond plaatsvond, maar dat we ervan genoten staat buiten kijf.

blank

De foodies zoeken het uit.

Als de – zeer enthousiaste – ober me vertelt dat ie nog een Priorat buiten de kaart heeft, kan ik natuurlijk niets anders dan die ook proberen. Het leuke is dat deze wordt gemaakt van 100% carignan, afkomstig van oude wijnstokken, die een enorm geconcentreerde wijn opleveren. Krachtig, rijp donker fruit, zoete specerijen en iets van potloodslijpsel. Yes, life is good here in Barca! Wat blijkt? Ze verkopen deze wijn Les Clivelles de Torroja ook bij Grapedistrict. Te gek!

El Diset, Carrer Antic de Sant Joan 3, Barcelona

Zelf naar Barcelona?

Doen! Vanaf Rotterdam ben je er ongeveer twee uur vliegen. Transavia vliegt naar deze zomerse bestemming voor zo’n 100 euro. Het leven ter plaatse is ook een stuk goedkoper dan in Nederland, dus dat is ook mooi meegenomen. Ga je met een groep? Check dan even Stay Together Apartments, toplocatie! Wanneer gaan we weer? 

Meer reizen? Check dan de Reizen-pagina.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.