Het heeft maar liefst elf jaar aan bloed, zweet en tranen gekost, maar het moment is daar. Gigondas, gelegen in het bergachtige noorden van Vaucluse (Zuid-Rhône, Frankrijk) mag vanaf vintage 2023 witte wijn produceren met AOC-status.
Kleine opfrisser
AOC staat voor Appellation d’Origine Contrôlée, een status uitgegeven door de EU. Dit houdt in dat de druiven afkomstig moeten zijn uit een afgebakend gebied. Het gebruik van deze AOC ‘kwaliteit’ status komt natuurlijk wel met een regelboekje. Zo is er bijvoorbeeld vooraf bepaald welke druivenrassen je mag gebruiken (en dus ook welke niet), hoeveel opbrengst per hectare is toegestaan en soms zelfs hoe de wijn gemaakt moet worden (kijk maar naar Champagne). Voor- en nadelen dus.
Wit in Gigondas
Al sinds mensenheugenis wordt er witte wijn gemaakt in Gigondas. De regio heeft een aantal hellingen met een hoog percentage kalksteen waar clairette blanc erg goed op gaat. In 1971 is Gigondas erkend met een AOC-status. Dat wil dus zeggen dat de regio iets unieks had, anders hadden ze die status niet gekregen. Echter werd deze alleen gegeven aan rosé en rode wijnen. Voor wijnen met een AOC-status kan nu eenmaal meer geld gevraagd worden. Logisch gevolg is dan ook dat alle witte druivenstokken werden gerooid. In plaats daarvan werden er blauwe druivenrassen aangeplant zoals grenache, syrah en mourvèdre.
Een aantal wijnmakers was eigenwijs en koos er voor om toch witte wijn te blijven produceren. Ze mochten het geen Gigondas AOC noemen, maar nog wel Côtes-de-Rhône IGP (meer algemene classificatie). Door de jaren heen zijn ze blijven geloven in de kwaliteit van met name clairette blanc. In 2011 is er een kleine werkgroep opgericht om uit te zoeken of er toekomst zat in witte Gigondas. En nu, elf jaar later, is het gelukt. De INAO (Institut National de l’Origine et de la Qualité) heeft unaniem VOOR witte Gigondas gestemd.
Vanaf 2023
Vanaf 2023 bestaat er witte Gigondas AOC. Maar niet zonder enige vorm van reglementen natuurlijk. De wijn moet een minimum van 70% clairette blanc hebben. Het mag geblend worden met andere druivenrassen zoals bijvoorbeeld bourboulenc, clairette rose, grenache gris, grenache blanc, marsanne, piquepoul en roussanne. Daarnaast mag er ook nog een klein beetje viognier en ugni blanc gebruikt worden, in dit geval maximaal 5%.
Er is zo’n 16 hectare aan witte druivenrassen te vinden in Gigondas. En naar verwachting zal zo’n 15% van de wijnmakers de komende jaren een witte wijn op de markt gaan brengen. En wie weet in de toekomst wel veel meer. We wachten het af.
Bronnen
- Decanter – Gigondas to produce white
Abonneer je op de nieuwsbrief van Le Club des Vins.
Ontvang net als 2.500 anderen elke week wijnvertier in je inbox.