Weekend wijntip: Amarone Accordini (2013) 

Amarone. Dit keer een Weekend Wijntip, waardoor je misschien volgend weekend genoodzaakt bent om even naar de Albert Heijn te lopen. Hier gaan we all-in, maar de smaak. Je gaat kapot…

Een wijn met een goed verhaal

Elke grote wijn gaat gepaard met een goed verhaal. Het moraal van het verhaal komt overigens verdacht vaak overeen. Het is altijd een fout van de wijnmaker die er voor zorgt dat de grote wijn per toeval ontstaat.  Champagne, bijvoorbeeld. Die wijn rijpte voor geen meter op de houten vaten, dus de wijnboeren besloten ze maar gelijk op de fles te zetten. Jonge wijn ging opnieuw gisten, kon niet ontsnappen en voila: bubbels.

Ingedroogde druiven

Verder is er geen gelijkenis tussen Amarone en Champagne. Amarone della Valpolicella is namelijk een rode wijn uit het noorden van Italie. De vinificatie, de manier van wijn maken, maakt de wijn bijzonder. De wijn wordt namelijk gemaakt van ingedroogde druiven. Denk maar eens aan een rozijn. De smaken zijn veel voller, zoeter en geconcentreerder.

Nu zul je denken, dit verhaal ken ik, zo worden dessertwijnen toch ook soms gemaakt? Zeker, neem bijvoorbeeld de Recioto della Valpolicella, een rode dessertwijn uit dezelfde streek. Heel lang geleden was er een wijnboer die zijn recioto aan het maken was, maar een fout maakte tijdens het bereiden. De wijn begon opnieuw te gisten, waardoor er een droge wijn ontstond in plaats van een zoete!

#Gorgonzola #cheese #gouda Het allerlekkerst met #sauternes #dessert #kaas

Accordini Amarone della Valpolicella 2013

Het resultaat was een super volle, geconcentreerde wijn met een hoog alcoholpercentage (14-15%). Vol van smaak, geconfijt fruit, pruimen, zachte tannines. Super lekker met een stukje terrine van gorgonzola en roomkaas. TIP: Decanteer de fles zeker 2 uur van te voren!

Te koop bij Platenburg voor € 41,55

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.