Alcoholverbod in Zuid-Afrika opgeheven

Alcoholverbod in Zuid-Afrika opgeheven

Net als veel andere branches heeft ook de wijnbranche een flinke klap gehad van de pandemie. Verkopen liggen stil door gesloten restaurants. Producenten die flessen of labels niet meer kunnen krijgen omdat de leverancier personeelstekort heeft. Consumenten die thuis moeten blijven en niet meer naar de wijnhandel kunnen om hun favoriete wijnen te scoren. Een en al ellende.

Liefde voor Zuid-Afrika

Met stip op nummer één qua zwaarst getroffen landen staat waarschijnlijk Zuid-Afrika. En laat ik daar nou net een soft-spot voor hebben. Je moet er toch niet aan denken dat een van je favoriete producenten de crisis niet zou overleven. Dat die unieke oude wijngaarden niet meer bewerkt kunnen worden…

Maar waarom?

Waarom hebben de producenten het in Zuid-Afrika zwaarder dan in andere landen? Dat heeft te maken met het alcoholverbod, waarvan er inmiddels vier de revue hebben gepasseerd.

Bij de eerste twee verboden was het verboden om te consumeren, te verkopen en te exporteren. Toegegeven, het regelmatig nuttigen van een fles wijn heeft mijn lockdown een stuk aangenamer gemaakt (disclaimer: drink met mate). Dat kon dus niet in Zuid-Afrika. De reden dat de consumptie aan banden werd gelegd, heeft te maken met de vele verkeersongelukken die het land teistert. De ziekenhuizen lagen al vol met corona-patiënten; er was geen plek meer voor meer slachtoffers. Naast de binnenlandse consumptie werden ook de buitenlanders beperkt in hun inname, want het was destijds ook verboden wijn te exporteren.

In die tijd zijn er in Nederland veel acties op touw gezet om wijnboeren te helpen. Althans, we hebben geprobeerd Zuid-Afrikaanse wijnen in het zonnetje te zetten, zodat er meer gedronken zouden worden en importeurs na het verbod weer maximaal kunnen inslaan.

Sinds vorige week, 25 juli, is het hopelijk laatste alcoholverbod weer opgegeven en mag er tot 20:00 uur weer alcohol verkocht en gedronken worden, een lichtpuntje voor velen. Laten we hopen dat dit daadwerkelijk het laatste verbod was en we snel dit waanzinnige wijnland weer kunnen bezoeken. Tot die tijd: drink Zuid-Afrikaanse wijn – het is heerlijk!

Meer weten over het hoe en wat van het alcoholverbod en de impact op de wijnbranche, check dit artikel.

We love Zuid-Afrika

Ik ben Rianne Ogink, af en toe gastschrijver bij le Club en fulltime sommelier bij Zoldering Amsterdam. Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt kunnen we wel zeggen. Hele dagen mooie flessen openen en met gasten over wijn kletsen. Samen met Nadien heb ik WSET Diploma Course afgerond en ben inmiddels klaar om ben klaar om de wijnwereld te veroveren. Je leest er meer over in mijn blogs!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.