Adrien Berlioz uit de Savoie

Adrien Berlioz uit de Savoie

De wijn van Adrien Berlioz kwam ik voor het eerst tegen bij Juste, een très gezellige wijnwinkel in Middelburg – of all places. De fles viel op vanwege zijn wax-capsule en daar ga ik altijd goed op. Een wax-capsule, een gezellig etiket en dan ook nog uit de Savoie. Ja, dan kun je me opvegen. Dat moet ik proberen.

Say what? Savoie!

Savoie is een bergachtige wijnstreek in het oosten van Frankrijk, tegen de Zwitserse grens aan. Het moet er ongekend mooi zijn met de Franse Alpen die overal bovenuit torenen. Het gebergte is ook precies de reden voor de enorme versnippering van de wijngaarden – zoals je ziet op onderstaande plattegrond.

Savoie Wine Guide | Wine Folly

Het klimaat is overwegend koel, dus zal het je niet verbazen dat ongeveer 75% van de productie wit is. De belangrijkste druivenrassen zijn jacquère en altesse (die laatste staat hier bekend als roussette). Verrassend genoeg staat er ook roussanne aangeplant, de druif die we kennen uit de Rhône, maar ook rondom Chignin-Bergeron een plek heeft gevonden. Dan is er ook een rol weggelegd voor chardonnay, de alleskunner. Qua rood deelt de lokale druif mondeuse de lakens uit. Verder vind je er gamay, pinot noir en persan.

Op naar Chignin

Er valt genoeg te vertellen over de druivenrassen en de rest van de Savoie, maar we zijn hier nu voor Adrien Berlioz. De beste man is gevestigd in Chignin, een subregio in het zuiden van de streek. Chignin is ook een stadje en volgens Wink Lorch van het boek ‘Wines of the French Alps‘ het meest memorabele wijnstadje van Savoie. Mental note.

De belangrijkste druif van Chignin is jacquère. Het is een taai ras, kan heel productief zijn als het niet in toom wordt gehouden. De wijnen van jacquère zijn vaak meer hartig dan fruitig. Me like-y. De berglucht komt naar voren. Fris als een kabbelend beekje. Kortom, het heeft mineraliteit (there, I said it). De grootste uitdaging ligt in het vinden van de balans tussen de hoge zuren en soms lage aromatische intensiteit.

De wijngaarden van Chignin liggen op steile hellingen (soms wel 50%). Ze hebben een zuidelijke of zuidwestelijke expositie en profiteren dus van veel zon. Dat verklaart deels waarom de wijnen uit Chignin net iets rijper en voller zijn dan die uit Apremont.

wines french alps wink lorch wijnboek

Wines of the French Alps

Geschreven door Wink Lorch, die zich in dit boek richt op de wijnen van Savoie, Bugey en andere wijnstreken in de Franse Alpen waaronder Isère, Clairette de Die en Hautes-Alpes.

Adrien Berlioz is de achterneef van Gilles Berlioz, een bekende wijnmaker in de Savoie die Adrien op weg heeft geholpen. Op dit moment bezit hij ongeveer 5,5 hectare die hij biodynamisch bewerkt. De wijngaarden zijn beplant met:

  • altesse
  • jacquère
  • roussanne
  • pinot gris
  • mondeauze
  • persan
  • douce noire

Hij maakt veel verschillende cuvées, waaronder ‘Cuvée des Gueux’ ofwel ‘Cuvée van de bedelaars’, een blend van altesse en oude stokken jacquère.

Dat smaakt naar meer

Dat was de wijn met de wax-capsule. Een geweldige wijn, heel delicaat met appel, witte citrus, kalk en iets ziltig (ja, laten we het gewoon mineraliteit noemen). De wijn heeft natuurlijke malolactische omzetting ondergaan en een lie-rijping ondergaan van vier maanden.

Te koop bij Juste in Middelburg, maar ook bij Chabrol Wines in Amsterdam.

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.