Le Club des Vins

6 klassiekers: wijn & kaas

Vorige week was het #nationalwineandcheeseday in Amerika. Klinkt hysterisch, maar waarom ook niet? Ik ga hier eens een aantal blogs aan wijden. Te beginnen met klassieke, toegankelijke combinaties, die iedere wijnliefhebber een keer geprobeerd moet hebben. We beginnen met witte wijn & kaas.

#1 Champagne & buffelmozzarella

De romige, zachte mozzarella combineert heerlijk met een glas fijne bubbels. Een mooi contrast, die je doet verlangen naar meer, meer, meer. Let er wel op dat je buffelmozzarrella koopt en niet de plastic versie uit de supermarkt. Champagne, het liefst een blanc des blancs, gaat ook perfect met brie (zie #5).

FullSizeRender (27)

#2 Prosecco & parmazaan

Prosecco wordt zo vaak achterover getikt dat je bijna vergeet dat je er ook iets bij kan eten. Parmezaan doet het goed. Het zoutige van de kaas gaat lekker bij de fruitige bubbels. Hetzelfde geldt natuurlijk voor parmezaan met Champagne, maar hier krijgt Prosecco een puntje extra, want hetzelfde land.

#3 Sauvignon blanc & verse geitenkaas

Oeh lala, één van de eerste wijnspijscombinaties die ik meemaakte. Het was in Frankrijk, daar waar alles overigens begon. Hier komt het principe ‘what grows together goes together’ om de hoek kijken. Beide vind je namelijk in de Loire, maar ook sauv’jes uit Nieuw-Zeeland zijn met geitenkaas niet te versmaden. Zorg wel voor een ultra-verse geitenkaas. De oudere geitenkaasjes zijn niet zo harmonieus, omdat dan de zuurgraad van de kaas clasht met de zuurgraad van de wijn.

#4 Riesling & kaasfondue

Hoe meer ik schrijf, hoe meer trek ik krijg. Riesling, één van mijn favo druiven, gaat fantastico met een romige kaasfondue. Een beetje hetzelfde idee als #1 Champagne & brie. Contrast. De weergaloze frisheid van de riesling snijdt door de vettige kaasfondue heen. To die for.

IMG_0550
Kaasfondue: lekker met glas riesling!

#5 Gewurztraminer & munster

Ook een combinatie die ik voor het eerst tegenkwam in Frankrijk. Het kent zijn oorsprong in de Elzas, waar in het dorpje Munster de kaas wordt gemaakt en waar je in de omgeving gewurztraminer vindt. Gevalletje 1 en 1 is twee. Weet wel dat gewurz voor kruidig staat in het Duits. Het is een druif die énorm aromatische wijnen oplevert: vol, zwoel, bloemig. Daar moet je van houden, maar zeker leuk om een keer te proberen. Munster is overigens net zoiets. Al is de geur hier niet bepaald aantrekkelijk. Stinkt naar oude zweetsokken. Maar toch, neem je ze samen: god-de-lijk.

#6 Chardonnay & brie

Eigenlijk heb je met brie meerdere opties, maar strict gezien wint chardonnay. In bubbel-versie, bijvoorbeeld een Champagne Blanc des Blancs doet het goed, omdat het door zijn frisse zuren een mooi tegenwicht biedt aan het romige van de brie. Maar ook chardonnay zonder bubbels, in de breedste zin van het woord, gaat lekker met brie. Van chablis tot een chardonnay met subtiele houtrijping – het kan allemaal. De subtiele tonen van de chardonnay laten de kaas shinen.

IMG_7168

All-in is all-in

Als je dan all-in gaat en besluit een avondje wijn & kaas te doen, zorg dat dan je een eersteklas stukje kaas scoort. Ja, dat klinkt misschien een tikkeltje decadent, maar trust me, het is echt beter dan het voorverpakte spul uit de supermarkt. Ga een keertje los.

Like what you read?

Volg me dan op Instagram of Facebook en blijf op de hoogte van mijn avonturen en nieuwe artikelen. Le Club des Vins stuurt elke maand een nieuwsbrief uit, genaamd wijnvertier in je inbox. Lid worden?

Abonneer je op de nieuwsbrief van Le Club des Vins.
Ontvang net als 2.500 anderen elke week wijnvertier in je inbox.

Shopping cart close