Le Club des Vins

6 bubbels onder de 25 euro

bubbels onder de 25 euro

Het is weer bijna tijd voor de glitterjurk, het glas bubbels en de oliebol. Maar mag ik vragen om deze traditie lekker voor te zetten in het nieuwe jaar? Gewoon om de woensdag te vieren. Om je te helpen zocht ik naar betaalbare bubbels met een kwaliteit waar je u tegen zegt: 6 bubbels onder de 25 euro. Graag gedaan!

#1 Raventós i Blanc

De Spaanse bubbel die geen Cava heet, maar wel een grote connectie heeft met één van de grootste cavahuizen van Spanje: Codorniu. Manuel Raventós was zelfs president van dit grote bedrijf, maar besloot in 1982 zijn taken neer te leggen en voor zichzelf te beginnen met Raventós i Blanc. Met als doel een mousserende wijn van topkwaliteit te maken, die de typiciteit van het terroir weerspiegelt en kan wedijveren met de beste bubbels ter wereld. Het zijn in feite cava’s, maar worden gelabeld als DO Conca del Riu Anoia, omdat Manuel Raventós de standaarden voor Cava te laag vindt.

Toegegeven, ik ben onder de indruk. De Raventós i Blanc Textures de Pedra Blanc de Negres 2013 is bijzondere blend van: xarello, sumoll en bastard negre. Ooit van die laatste twee gehoord? Ik niet. Het zijn twee lokale druivenrassen, die in de vergetelheid zijn geraakt toen Cava aan populariteit won. Bastard negre werd altijd aangezien voor monastrell, maar uit DNA-onderzoek blijkt dat niet zo te zijn. Het is een wijn met een fijne mousse en aroma’s van mandarijnen, frambozen, biscuit en grapefruit. Het is een cava, maar Raventos i Blanc voert een andere DO op zijn etiket: DO Conca del Riu Anoia.

Ook de De Nit Brut Rosé 2016 was niet te versmaden. Het is een blend van de klassieke drie druivenrassen van Cava plus monastrell. Die laatste geeft een aroma van zwarte bessen aan de wijn. Zo nice.

Raventos i Blanc De Nit Rosé is nu € 17,39 bij Perfectewijn.

#2 Guy De Forez Champagne Extra Brut Tradition

In de Keuken van Floris, een te gek restaurant in Rotterdam, trekt er elk jaar op uit om de pareltjes van de Champagnestreek te vinden. Met Guy de Forez hebben ze er weer eentje in handen. Uit de Côte des Bars, de streek die dichterbij Beaune ligt dan bij Reims. Hier gebeuren spannende dingen. Guy de Forez heeft het terra vitis en HVE certificaat dat staat voor het gereduceerde gebruik van zwavel, sulfiet en pesticiden.

Voor € 21,00 bij In de Keuken van Floris (ook online)

Restaurants in Rotterdam

#3 Roger Manceaux Champagne Brut Rosé

Dit jaar ben ik op bezoek geweest bij het familiehuis Roger Manceaux in Rilly-la-Montagne. Een familiebedrijf, maar dan ook echt. We werden opgewacht door de zoon en schoonzoon van vader de directeur. Even later komt oma (‘the big boss’) ook nog even gluren. Samen bezitten ze 12 hectare Premier Cru en Grand Cru wijngaarden en maken ze hun eigen champagne. De rosé is mijn favoriet. Een must visit als je nog eens een weekendje naar de Champagne gaat. Hier kun je je kofferbak volgooien én leer je echt iets over het productieproces.

Voor € 21,80 bij La Fine Bulle

#4 Reichsrat Von Buhl Pfalz Spatburgunder 2016

Dit is winning. Dat vind ik niet alleen ik, maar ook Harold Hamersma geeft deze spatburgunder brut – dus eigenlijk een Winzersekt – een 9-. Dat het goed zit bij Von Buhl is niet gek: hier werkt namelijk de voormalig chef de cave van het champagnehuis Bollinger. Score. Aardbeitjes, frambozen, lekker droog, lekker verfrissend. Te gek om je kerstdiner mee te openen. Lekker bij een salade van eendenborst en vijgen.

Reichsrat Von Buhl Spatburgunder Brut Rosé koop je voor € 22,50 bij Wijnkoperij Platenburg 

#5 Bamberger Winzersekt

Let’s talk about Sekt, baby. Allereerst is het goed om te weten dat de ene sekt de andere niet is. Staat er niet meer dan ‘Sekt’ op de fles, dan hoeven de druiven niet eens uit Duitsland komen, maar mogen ze uit heel Europa worden gehaald. Pas echt leuk wordt het als er Winzersekt op de fles staat. Dit is een mousserende wijn van één druivenras en uit één oogstjaar, gemaakt volgens de traditionele methode. De druiven moeten bovendien van eigen wijngaarden komen. Het is dus niet toegestaan druiven op te kopen, zoals in Champagne wel veel gedaan wordt. Deze regeltjes zorgen ervoor dat Winzersekt meestal wijnen van hoge kwaliteit zijn.

Wein- und Sektgut Bamberger maakt een Winzersekt van riesling en ik heb hier het jaartal 2011 voor me. Plaatje, hoor. Mooie tonen van rijp wit en geel fruit met een zachte mousse.

Bamberger Winzersekt 2011 koop je voor € 17,50 bij Joost & Joost.

#6 Agusti Torello Cava Gran Reserva Extra Brut 2007

Want hoeveel wijn wil je hebben voor je geld? Dit is LIEFDE. Geen champagne, maar wel een steengoede cava. Gemaakt van de klassieke cava-druivenrassen: macabeo, paralleda, xarello. Deze cava ligt minimaal drie jaar in de kelder te rijpen – iets waar de gemiddelde champagne van deze prijs maar 12 maanden over doet. Gegarandeerd meer tonen van brioche en gist. Een feestje!

Voor € 22,95 bij Wijnhandel Peeters

agusti torello wijnproeverij rotterdam

Hier komen we de dagen wel mee door, toch? Le Club des Vins wenst alle wijnliefhebbers een top feestje met Oudejaarsavond en de allerbeste wensen voor 2017. Santé!

Ook zin om er een show-tje aan vast te plakken? Lees dan mijn blog: sabreren kun je leren!

Like what you read?

Volg me dan op Instagram of Facebook en blijf op de hoogte van mijn avonturen en nieuwe artikelen. Le Club des Vins stuurt elke maand een nieuwsbrief uit, genaamd wijnvertier in je inbox. Lid worden?

Ik vind het ook TE GEK als je een reactie achterlaat hieronder ❤

Abonneer je op de nieuwsbrief van Le Club des Vins.
Ontvang net als 2.500 anderen elke week wijnvertier in je inbox.

Shopping cart close