5 beste wijnboeken van 2023

5 beste wijnboeken van 2023

Le Club des Vins is gek op wijnboeken. De gedachte aan een nieuw wijnboek doet ons hart al sneller kloppen. Je zou misschien denken dat alles wel geschreven is over wijn, maar het tegendeel is waar. Elk jaar verschijnen er nieuwe boeken, variërend van een boek over een specifiek land of streek tot meer algemene werken Elke keer zijn wij er weer als de kippen bij. Sommige boeken nemen we zelfs op in De Fanshop, maar we kunnen jammer genoeg niet altijd concurreren met de grote ketens.

Bij zoveel boeken ligt het gevaar voor tsundoku op de loer, maar we geven je hieronder ook meteen een aantal tips om dat te voorkomen. Heb je meteen je voornemens voor 2024 klaar.

Tsundoku (Japans: 積ん読) verwijst naar de gewoonte om boeken te kopen, maar die nooit te lezen en ze in plaats daarvan te laten opstapelen.

wijngids voor foodies

Wijnboek voor Foodies

Kristel Balcaen is de kersverse auteur van het Wijnboek voor Foodies, dat nog maar net in de schappen ligt. Ze heeft een indrukwekkende staat van dienst. In 13 maanden tijd behaalde ze WSET4 met de beste resultaten van Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Hiermee won ze International Wine & Spirit Competition Trophy, die haar een studiebeurs voor het Master of Wine programma opleverde. En dat gaat ze doen: ze is net toegelaten tot de opleiding. Wat een vrouw! Tussen de bedrijven door schreef ze dus haar boek en die is nu verkrijgbaar in de Fanshop. Voor iedereen die meer over wijn & spijs en het combineren wil weten, is dit een must have.

Tsundoku is hier geen gevaar, want dit boek pak je er elke keer weer bij als je een dik dineetje organiseert.

Bekijk in de Fanshop >

wijnliefhebber wijnboek

The Oxford Companion to Wine

The Oxford Companion to Wine is het enige echte naslagwerk voor de grootste wijnnerds. Dit jaar kwam de 5e editie uit en ondergetekende kon het natuurlijk niet laten om een exemplaar aan te schaffen, ook al heb ik ook de 4e editie in de kast staan. Waarom? Het beloofde wel wat vernieuwing, werd geschreven door drie vrouwen (who run the world?) en het is heerlijk om als naslagwerk te hebben bij het schrijven van artikelen.

Speciale tip om tsundoku tegen te gaan: maak voor jezelf een ritueel aan. Sta bijvoorbeeld elke woensdag een kwartiertje eerder op, maak een kopje koffie klaar en sla The Oxford Companion op een willekeurige bladzijde open. Lees, ontspan en leer. Je zou dit ook ‘s avonds kunnen doen met een glas wijn.

Bekijk op Bol.com >

wijnliefhebber wijnboek

The New French

Wie denkt dat er genoeg boeken over Frankrijk zijn geschreven, heeft het mis. Jon Bonné ging op pad en kwam 8 jaar later terug met dit boek over het nieuwe Frankrijk. Hij neemt de hele AOC-wetgeving onder de loep, gaat langs bij meer dan 800 producenten (de benchmarks en ‘the names to know’) en laat ook de opkomst van natural wines niet onbesproken. Een aanrader voor wie gek is op Franse wijnen en het (actuele) naadje van de kous wil weten.

Bekijk op Bol.com >

wijnliefhebber wijnboek

The Book of Sherry Wines

Geschreven door César Saldaña, die we gerust expert op het gebied van sherry kunnen noemen. Hij heeft jarenlang bij Gonzalez Byass en Sandeman gewerkt in export en marketing totdat hij in 2000 bij het Consejo ging werken. In 2020 werd hij benoemd tot president van DO Jerez. Tussen de bedrijven door schreef hij The Book of Sherry Wines en het is een genot om te lezen. Het gaat in op de roemruchte geschiedenis, de wijnbouw van de streek en de fascinerende ontwikkelingen die nu plaatsvinden (onversterkt, herontdekte druivenrassen en vino de pasto). Een absolute must read voor sherryfans.

Nog niet in Nederland verkrijgbaar, maar Le Club is working it. Wil jij alvast een exemplaar reserveren? Stuur een mail!

wijnliefhebber wijnboek

Beyond Flavour

Eerder genoemde boeken zijn dit jaar uitgebracht (of in het geval van het sherry boek: vertaald naar het Engels), maar Beyond Flavour is in 2020 gepubliceerd en in 2022 is de tweede editie uitgebracht. Het voordeel van een boek over proeven is dat het niet zo snel gedateerd raakt. De smaakprofielen van druiven blijven hetzelfde. De tweede editie is uitgebreid met enerzijds ‘benchmarks’, een lijstje van producenten onder elke druif zodat je weet welke wijnen typerend zijn voor de stijl, en anderzijds ‘confusions’, druiven als sangiovese en nebbiolo zijn gemakkelijk door elkaar te halen als het op blind proeven aan komt – zeker als je alleen let op aroma’s. Nick legt uit wat de verschillen zijn – spoiler: de structuur van de tannine! Het boek is een openbaring en een feest voor iedereen die meer wil weten van blind proeven. Let op: dit is niet voor de beginner, wel voor de fanatiekeling.

Bekijk in de Fanshop >

De beste wijnboeken van 2023

Dit zijn ze dan, de beste wijnboeken van 2023 volgens Le Club des Vins. Staat jouw favoriet er niet bij? Laat het ons weten – wie weet zetten we ‘m erbij.

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.