Een wijnfan in Stavanger: koffie is goedkoper

Een wijnfan in Stavanger: koffie is goedkoper

In een land waar een glas wijn minstens 9 euro kost, kun je je maar beter te buiten gaan aan koffie. Ik ging tien dagen naar Stavanger om Charles op te zoeken. Op de dagen dat hij werkte, ging ik bloggen in hippe koffietentjes. Elke dag een andere, dus die ken ik nu op mijn duimpje. Met als klap op de vuurpijl een koffie annex wijnbar en als extraatje een hamburgertent met uitzicht over de stad. Want ja, alléén maar koffie drinken wordt ook een beetje lame ;-)

Ostehuset: alles binnen handbereik

Hiervan zijn er drie. Eentje bij Jåttåvågen, net buiten de stad en de andere twee in Stavanger. Hier kun je lekker koffie drinken, maar ook heerlijk lunchen of dineren. Van zelfgemaakte pizza’s tot hamburgers, quiches en uiteraard hippe quinoa salades. Lekker koffie drinken in Stavanger.

Als je naar Jåttåvågen gaat, ga dan ook even langs het winkelcentrum. Super klein, dus verwacht niet te veel, maar er is één topwinkel met merken als Samsøe & Samsøe, Designers Remix en Custom Made. Later kwam ik er achter dat die ook in het centrum zit: Høyer

Hospitalgaten 6 (Stavanger Centrum) of Jåttåvågveien 12 of Ryfylkegata 30. 

img_2064 img_2063

Kaffe Kanna: koffietentje annex wijnbar

Vanaf Stavanger Stasjon is het eventjes lopen, maar dan kom je wel ineens in een gezellige wijk. Het is er ook allemaal vrij nieuw uit met vrolijke yuppen in de kleine parkjes. In de verte zie je – tussen de huizen door – de fjorden. Hier vind ik een koffie annex wijnbar. Ultra-design interieur met een bar van wijnflessen, goede koffie en lekkere broodjes en taartjes.

img_2106

Op de wijnkaart zie ik de chenin blanc van Reyneke staan, een wijn die ik voor het eerst proefde op Lowlands een paar jaar geleden. Tja, sommige momenten vergeet je gewoon niet meer ;-). Van de in totaal 10 witte wijnen zijn er 5 per glas te bestellen vanaf 89 NOK (zo’n 9 euro). Idem voor rood.

Ze weten wel hoe het werkt in Noorwegen. Naast de Reyneke zie ik een Spaanse albarino en vinho verde op de kaart staan. Ook rood houden ze het niet bij de standaard merlot of cab-sauv, nee, ik zie de Duitse dornfelder en een Chileense carmenere. Hear, hear. Ik neem er zo eentje, yolo! Maar eerst een latte, het is tenslotte nog maar 13:30 op het moment van schrijven…

img_2108
Koffie drinken in stavanger

Kaffe Kanna, Ryfylkegata 30

Steam Kaffe: alles Noors

Om de hoek bij Ostehuset in het centrum van Stavanger vind je Steam Kaffe. Lekker Scandinavisch interieur met vele natuurtinten. Alsof je het magazine van VT Wonen binnenloopt. Steam is een Noorse keten en de koffiebonen komen uit Oslo. Ook de smoothies lopen goed. Iedereen gaat de deur uit met een Pasjon Invasjon, dus heb er ook maar eentje besteld. Healthy!

Klubbgata 5, Stavanger

img_2072

img_2070

Bøker og Børst: koffietentje voor reizigers

De eerste dag in Stavanger was ik een beetje aan het ronddwalen. Eigenlijk was ik op zoek naar nieuwe schoenen, maar die kon ik niet vinden. Ineens liep ik een straatje in met allemaal gekleurde huisjes. Bøker og Børst viel me het meest op (en had een zonnig terras). Hoorde geen Noors, maar Engels. Hier zitten de expats en de Erasmus studenten.

Dikke tip: je moet 9 van de 10 keer zelf bestellen aan de bar. Er komt niemand je bestelling opnemen. Handig om te weten, voordat je een halfuur aan je tafel zit te wachten ;)

Goed, nadat ik dat had ontdekt, liep ik naar de bar voor een cappucino. Ik zat een – wat leek op – chocoladecake staan en vroeg wat het was. ‘Guinness cake met hazelnoottopping – we zijn er beroemd om‘ zei ze. Wow, oké, doe maar een stukje dan. Lekker, hoor!

Bøker og Børst, Øvre Holmegate 32

img_2042 img_2047

Bier & burgers met uitzicht bij Café Sting.

Nog een extraatje: Café Sting. Een café met dakterras met semi-uitzicht over de stad. Koffie zul je hier vast ook kunnen krijgen, maar wij kozen hier voor een burger met bier! Lucky Jack is het lokale biertje in Stavanger en direct mijn nieuwe favoriet. Lekker licht, fruitig en verfrissend bij de burger!

Café Sting, Valberget 3

img_2079-klein

img_2077-klein

Ook naar Stavanger?

Dat kan. KLM vliegt dagelijks op en neer! Een city trip is leuk, maar je kunt vanuit Stavanger ook naar Bergen, de grote versie van Stavanger. Vanuit Bergen kun je weer met de trein naar Oslo. Dat moet een supermooie tocht zijn!

Check hier vliegtickets voor Stavanger. Hieronder nog een paar foto’s om je te overtuigen!

img_2253-klein img_2251-klein img_2249-klein stavanger  stavanger

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.