2022: de top 5 van sommelier Cas Kratz

2022: de top 5 van sommelier Cas Kratz

Nieuwe rubriek in de decembermaand. Le Club vroeg wijnvrienden om hun top 3, 5 of 10 van het afgelopen jaar. In deze editie: Cas Kratz, sommelier bij Restaurant Spectrum**.

Prince Florent de Merode Corton Clos du Roi Grand Cru, 1999

Waanzinnige wijn met het rustieke karakter van Bourgogne. Minder fluweel, elegant maar krachtig, bloederig en diep. Bijna filosofische wijn, wellicht ook te maken met het plot, tegenwoordig is het namelijk in handen van Domaine de la Romanée Conti en maken zij hun Corton sinds 2009 van deze wijngaard. 

Tajna Estelle & Cyrille Bongiraud, 2017

Chardonnay uit Servië, gemaakt door twee bourgondiërs en dan niet de figuurlijke manier van spreken. Ze komen namelijk echt uit Bourgogne. In Servië hebben ze een perceeltje met een kalkrijke kleibodem gevonden en besloten ze de sprong te wagen. Het resultaat was een grote verrassing. De wijn – 100% chardonnay – heeft een rond en filmend karakter mede door een iets langere rijping op de wijnstok waardoor het alcohol op 14% zit, toch hebben ze de wijn ongelooflijk veel spanning kunnen geven. 

Onderstaande link is een trailer naar een film over hun verhaal. Prachtig!

Les Canons du Jean Cuvée du Petit Prince Julien Crinquand, 2020

Dit is natuurwijn zoals natuurwijn hoort te zijn, soepel, geconcentreerd, druifeigen. Trousseau geeft de wijn structuur en wat spijzige tonen mee maar zoals de Fransen zeggen: “avec une bonne charpente”. Een zuurgraad van jewelste die de wijn ruggengraat geeft. De complexiteit samen met het hoge drinkplezier zorgde voor een mega geluksmoment. 

Te koop bij Les Clés de Ma Cave voor € 26,10.

Cedric Bouchard Roses de Jeanne Creux d’Enfer Rose Champagne, 2012

Cedric zijn filosofie: één wijngaard, één vintage, één druif. Deze cuvée gaat naar ongekende hoogte, qua prijs en zeldzaamheid trouwens ook. 2012 geoogst, 2016 van het gist af. Etherische wijn want de schilletjes mochten even mee weken en doet daar zijn naam, “Roses” de Jeanne, eer aan.

Te koop bij Best of Wines voor het luttele bedrag van € 1088.

Jean Marc Brignot, Trésor de Aiglepierre 

Nog een wijn uit de Jura, de wijn van Brignot is een klassiekere stijl waarvan een deel oxidatief wordt gerijpt. Hij runt tegenwoordig een wijnbar op het Japanse Eiland, Doha. Schijnt een paradijs te zijn ook voor scuba diving. Hetgeen mij verbaasde was dat het oxidatieve zo aanwezig was, maar tegelijkertijd in zo’n balans stond met zijn van een glas wijn. Het oxidatieve karakter klopte en was bijna niet te bevatten. Het klopt dat zijn status mythisch is, dat zijn zijn wijnen namelijk ook.

Benieuwd naar andere favorieten?

Abonneer je op de nieuwsbrief van Le Club des Vins.
Ontvang net als 2.500 anderen elke week wijnvertier in je inbox.

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.