2021 in 12 wijnen

2021 in 12 wijnen

Elk jaar schrijf ik een terugblik-blog. In 2018 was het jaar dat mijn droom uitkwam en begon ik voor mezelf. Ik nam ontslag en vierde mijn 1500 volgers op instagram. Het daaropvolgende jaar raakte ik in de ban van sherry, proefde ik voor het eerst in mijn leven Chateau d’Yquem en mocht ik binnenkijken bij Le Pin Pomerol. In 2020 schreef ik geen blog, maar blikten we terug in Le Club & Sommeljj de Podcast met een glas Philipponnat Clos de Goisses 2011.

Als je het zo opdreunt, klinkt het allemaal best leuk. En dat was en is het ook. Nog steeds ben ik super blij dat ik de keuze heb gemaakt om voor mezelf te beginnen en Le Club des Vins te starten. Maar denk niet dat het alleen maar over rozen gaat. De afgelopen twee jaar waren behoorlijk onvoorspelbaar en dus dus soms best stressvol. Gelukkig – met de nodige aanpassingen – is het allemaal goed gekomen. En daarvoor wil ik jullie, de lezers, cursisten, luisteraars en klanten, enorm bedanken.

You’re gamayzing!


Dit jaar laat ik zien in 12 wijnen net als Eric Asimov deed voor The New York Times. Ik maak nog onderscheid tussen bucket list material en de iets toegankelijkere wijnen.

Ten eerste, een aantal wijnen die ik spreekwoordelijk van mijn wine bucket list kan afstrepen. Deze wijnen zou ik héél graag nog een paar keer proeven.

#1 Domaine Raveneau, Chablis Premier Cru, Butteaux, 2010

Het is denk ik de duurste wijn die ik ooit in een restaurant heb besteld. Maar ook de mooiste. Gelukkig konden we ‘m door vier delen. ⁠Ik heb eindelijk een antwoord op die ellendige vraag: wat is je favoriete wijn? Je vraagt ouders toch ook niet naar hun favoriete kind. Maar oké, ik heb nu wel een favoriet. Het is Chablis en om precies te zijn deze klapper van Raveneau. ⁠

Deze 2010 – op zich nog jong, heel levendig en goede zuren zoals een goede Chablis betaamd. Deze wijn heeft alles, maar van niets teveel. Een klein beetje romigheid, dat weer meteen werd in balans werd gebracht door z’n frisheid en aroma’s van citroenschil, gekonfijte citroen, wat hazelnoten en toast. Zo puur, zo compleet, zo geweldig.

#2 Jacques Selosse, Initial Grand Cru, Blanc de Blancs, Extra Brut Champagne

Tot vorig jaar had ik nog nooit van Jacques Selosse gehoord. Het overkwam me toen we mee mochten lunchen bij Domaine Guiberteau in Saumur. De flessen werden in een sok gestopt en zo blind geserveerd. In één van die sokken zat de rosé champagne van Jacques Selosse. Mijn reisgenootje viel zowat van haar stoel. SELOSSE?! Ik had werkelijk waar nog nooit van het hele huis gehoord, maar het heeft me sinds die ene lunch ook nooit meer losgelaten. Het was anders dan alle champagnes die ik ooit had geproefd. En zo geschiedde dat we een jaar later de Initial Grand Cru kochten in een geweldige wijnwinkel in Epernay. Lees hier meer over Jacques Selosse >

#3 Krug, Vintage 2003

Het kleine beetje dat we verdienen met de podcast steken we in wijnen die we anders niet zomaar zouden kopen, maar wel enorm graag willen proeven. En zo verscheen dus ineens Krug 2003 ten tonele. Jancis Robinson – onze rots in de branding – schreef er vol lof over, en wij werden ook omvergeblazen. Enorme lengte, rijkdom, vulling. Hazelnoten galore, brioche, gebakken appels, hmmmm.

#4 Chateau Haut-Brion, Pessac-Léognan, 2003

De tweede keer Haut Brion in mijn leven. De eerste keer was Haut-Brion 1999 met de familie Platenburg bij restaurant De Harmonie in Rotterdam. Dat was misschien wel de mooiste rode wijn samen met DRC La Tâche 1999 van mijn leven. Ik ben me er van bewust dat dit enorm decadent klinkt en moest lachen toen ik mijn eigen blog uit 2016 opnieuw las: 7 dingen die je als wijnliefhebber moet weten over DRC, waarin ik me afvraag of ik ooit DRC ga drinken in mijn leven. That happened. Maar dat ik zulke wijnen zou drinken, had ik 5 jaar geleden nooit gedacht.

#5 Vincent Girardin, Corton Charlemagne, 2011

Deze fles vond ik bij toeval bij Wijnkoperij Platenburg in het rek op mijn verjaardag. Wat een geluk. Deze werd opengetrokken op mijn verjaardag bij een dorade uit de oven. Het was een dure fles, maar het doet je ook weer meteen beseffen dat er eigenlijk niks een Bourgogne kan evenaren. Van gekonfijte citroen naar grapefruit, badderen in roomboter tot gesuikerde hazelnootjes. Hemels.

#6 Mas de Daumas Gassac, Blanc, 2012

Ooit op het domein gekocht tijdens een reis door de Rhône en Languedoc en tijdens mijn 34e verjaardag ontkurkt. Was dat het beste idee? Misschien niet, want we hadden al een paar andere flessen achter de kiezen. Maar soit. Had wel een proefnotitie gemaakt. Gulle wijn, heel veel fruit, waarschijnlijk vanwege de grote portie viognier. Het is een blend van meer dan 15 druivenrassen waarvan ongeveer eenderde viognier.

#7 Keller Feuervogel Silvaner, 2013

Deze wijn kunnen we gerust de verrassing van het jaar noemen. Rianne (gastschrijver van Le Club en sommelier bij Zoldering in Amsterdam) schonk deze wijn in en vroeg ons wat het was. We hadden geen idee. Het lijkt op riesling, maar dat is het niet. Is het dan een gruner smaragd? Niets van dat. Het was een silvaner van de bovenste plank. Klaus Peter Keller maakt fantastische wijnen in de Rheinhessen, Duitsland.

Hieronder volgen een aantal wijnen die iets toegankelijker zijn. Met toegankelijk bedoel ik overigens niet dat ze voor 6 euro bij de Albert Heijn liggen, maar wel dat ze überhaupt te koop zijn in een wijnwinkel voor een semi-normale prijs.

#8 Emidio Pepe, Trebbiano d’Abbruzzo, 2018

Afgelopen zomer brachten we opnieuw een bezoek aan de pop-up van restaurant Terroir. Net als het jaar ervoor koos ik de trebbiano van cultheld Emidio Pepe. Fantastische wijn. Met een natuurlijk randje, maar dan wel in de beste vorm. Eerder hartig dan fruitig, spannende zuren en een ziltige mineraliteit. De beste trebbiano die ik ooit heb gedronken. Hoe smaakt dit over 10 jaar? Heel benieuwd, geen geduld.

Restaurant Terroir heeft nu een vaste plek gevonden in Utrecht aan de Lange Nieuwstraat 62.

Bij deze zet ik de rode Abrruzzo van Emidio Pepe meteen op de bucket list van 2022. Hopelijk kan ik die ergens voor een habbekrats in Rome drinken (dat heb ik weleens gehoord – keep you posted).

#9 Ar.Pepe, Il Pettirosso, Valtellina, 2016

Valtellina is een klein wijngebied in het noorden van Lombardijen. Het ligt ten noordoosten van Milan, bijna in Zwitserland. Ruim een derde is aangeplant met nebbiolo, de rest met lokale druivenrassen. Het gebied telt maar 915 hectare aan wijngaarden (Barolo ongeveer het dubbele). Over het algemeen vind je hier wijnen die iets lichter zijn dan de nebbiolo’s uit Barolo en Barbaresco. Veel rood fruit in de neus, iets van mineraliteit en frisse, sappige zuren.

Te koop bij Hermanwines.com

#10 Dominio do Bibei, Lalume, 2017

Ribeira Sacra is zo’n beetje de Moezel van Spanje. Althans, qua looks. De wijngaarden zijn aangeplant op de steile hellingen langs de Mino en de Sil-rivier. Een plaatje om te zien. Deze regio, samen met Bierzo en toch ook wel Baskenland, staat hoog op mijn lijstje om te bezoeken in 2022. De wijnen van Dominio do Bibei zijn geweldig. Deze Lalume wordt gemaakt van 100% treixadura. Minimalistisch gemaakt, het druif en terroir staan centraal. Levendige zuren (geen MLF), iets ziltig, veel citrus, strak maar toch ook romigheid door de lie rijping.

Te koop bij Wijnkoperij Platenburg

#11 Luis Perez, El Muelle, 2020

Deze wijn heb in Jerez en omstreken opnieuw ontdekt. Het is de instap vino de pasto van Luis Perez en het beste te omschrijven als ‘sherry light’. Of sherry voor beginners. Geweldig bij oesters of andere schelp- en schaaldieren. Doet het ook goed naast een handje tapas: manchego, jámon, olijven. De druiven worden in verschillende fasen geplukt. Het deel dat gebruikt wordt voor deze wijn wordt in tweeen gesplitst: 80% wordt meteen vergist op RVS, 20% van de druiven wordt in de zon gelegd en gegist op sherry-vaten. Na de gisting worden de twee gemengd en rijpt de wijn nog zes maanden op de lie. Geweldig. En dat voor nog geen 13 euro.

Te koop bij Anfors en Xpertvinum

blank

#12 Adrien Berlioz, Cuvée des Gueux, 2020

Eerst was het Jura, maar nu heeft ook Savoie mijn hart verovert. Savoie is een wijnstreek in het oosten van Frankrijk. De Alpen hebben een grote invloed op het klimaat en de daarmee de wijnstijl. Adrien Berlioz maakt een mooie wijn van altesse en oude stokken jacquère – twee lokale druivenrassen uit Savoie. Een geweldige wijn, heel delicaat met appel, witte citrus, kalk en iets ziltig (ja, laten we het gewoon mineraliteit noemen)

Te koop bij Chabrol Wines


Abonneer je op de nieuwsbrief van Le Club des Vins.
Ontvang net als 2.500 anderen elke week wijnvertier in je inbox.

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.