#123 De stille wijnen van de Douro

#123 De stille wijnen van de Douro

Het is misschien wel de mooiste wijnstreek ter wereld: de Douro-vallei. De wijnstokken staan in keurige rijen opgesteld op de enorm steile hellingen aan de oevers van de Douro-rivier. Een plaatje waar je geen genoeg van kunt krijgen.

Wie vanuit Porto de rivier volgt, komt vanzelf bij de wijngaarden uit. Vroeger werden de wijnen in vaten per schip vervoerd. De Douro-rivier functioneerde als snelweg. De meeste wijnmakerijen lagen destijds zelfs pal aan de rivier. Er waren amper wegen en bovendien was het er ‘s zomers snikheet. De druiven moesten zo snel mogelijk worden vergist, zodat de wijn verscheept kon worden naar de koele kelders van Vila Nova de Gaia, de stad tegenover Porto, aan de andere kant van de Douro.

Jan Jaap en Nadien zijn vorig jaar allebei in de Douro geweest en waren diep onder de indruk. We hebben al een podcast gemaakt over port (versterkte wijnen) maar nu gaan we het hebben over de stille wijnen. Er zijn top producenten die prachtige wijnen maken in de streek – vaak met goede prijs/kwaliteitverhouding.

Lees / luistertips

Dikke tips

  • Jan Jaap tipt Purcari Pinot Noir Moldavie (via Vinify)
  • Nadien tipt Anne Collard Cotes du Rhone (via Vindict en Platenburg)

Restaurant

We waren op vakantie geweest naar Bordeaux, San Sebastian en Bilbao. In deze podcast hoor je over onze ervaring bij Nerua (Guggenheim) in Bilbao.

Misschien vind je dit ook leuk

Abonneer je op de nieuwsbrief van Le Club des Vins.
Ontvang net als 2.500 anderen elke week wijnvertier in je inbox.

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.