10 druivenrassen die je als beste sommelier van de wereld moet kennen

10 druivenrassen die je als beste sommelier van de wereld moet kennen

Aanstaande zondag vindt de finale plaats van de prestigieuze wereldkampioenschappen sommelier. De winnaar mag de titel ASI Best Sommelier of the World dragen. Adriaan Visser is de Nederlandse kandidaat, maar heeft helaas de halve finale niet gehaald. Desondanks een enorme prestatie, want de vragen liegen er niet om. Je bent er nog niet als je drie Chinese wijngebieden kan oplepelen of de naam en het jaar weet wanneer de eerste AOC van Frankrijk werd opgericht. Op het instagram-kanaal van organisatie – Association de la Sommellerie Internationale (@asisomms_) – werd een aantal vragen gedeeld, waaronder deze vraag over druivenrassen en waar ze te vinden zijn.

Nou, ik kan je vertellen, ik had van de meeste nog nooit gehoord. Hoogste tijd voor een beknopt artikel over deze tien druivenrassen. Opdat we ze niet vergeten.

Yan 73

Bekt net iets minder lekker dan chardonnay, maar oké. Yan 73 komt uit China en is een verrassende kruising tussen muscat d’Hamburg x alicante henri bouschet. Het is een blauw druivenras en er stond ongeveer 5000 hectare aangeplant in 2016.

Negrette

Negrette is een blauw druivenras dat zijn oorsprong kent in het zuidwesten van Frankrijk. Eerst in Gaillac, maar tegenwoordig vooral in Fronton. Zo moet een AOC Fronton voor 50% uit negrette bestaan.

Koshu

Klinkt Japans en dat is het ook. Gokken is altijd een optie. Het is een druivenras met een roze schil en staat al 1000 jaar aangeplant in Japan. Hoe het daar komt, is niet helemaal duidelijk. Het is namelijk een afstammeling van Vitis Vinifera, de Europese druivenstok. In een artikel op de website van Jancis Robinson staat dat het aromaprofiel enigszins lijkt op dat van sauvignon blanc.

Canada Muscat

Het is nooit makkelijk noch logisch in de wijnwereld, dus de kans dat deze druif daadwerkelijk uit Canada vind ik nihil. Het is een kruising tussen muscat d’hamburg x hubbard seedless, ontwikkeld door Richard Wellington in New York. Het smaakprofiel komt overeen met muscat zoals we die kennen. Er staat wat aangeplant in Canada, maar ook in McLaren Vale, Australië.

Bishty

Zelfs Google had hier moeite mee, maar het grote boek van Jancis Robinson genaamd Wine Grapes geeft antwoord: het is een witte druif, waarschijnlijk uit Oezbekistan, waar het staat voornamelijk aangeplant in de Boukhara-streek.

Cienna

Uit Australië. Het is een kruising tussen sumoll (een druif die je nog wel eens tegenkomt in Penedès voor de productie van cava) en cabernet sauvignon. Het staat nu aangeplant op warme plekken in Zuid-Australië.

Chinuri

Yes, deze ken ik uit Georgië. Het is een wit druivenras met hoge zuren, dat meestal wordt gebruikt in de productie van mousserende wijnen van Kartli, bijvoorbeeld in PDO Atenuri.

Magna

Dit is een hybride blauw druivenras uit Brazilië. Het is een kruising tussen nog twee onbekende rakkers: rúbea en traviu en stamt af van zowel vitis labrusca en vitis vinifera. Rode wijnen hebben de zogenaamde foxtone, een onaangename geur die vaak wordt geassocieerd met wijnen afkomstig van Amerikaanse wijnstokken.

Anab-e-Shahi

Het is een wit druivenras, dat van origine uit India komt. Het wordt met name gebruikt voor de productie van rozijnen, niet voor wijn.

Bobal

Die ken ik, dankzij een enorm inspirerende masterclass van Toni Sarrión, die zijn levensproject van bobal heeft gemaakt met Bodega Mustiguillo in het Spaanse Utiel-Requena, waar de druif vandaan komt.

Gamaret

Gamaret, die groeit zelfs in Nederland: Domein Heenwerf in Kruisland heeft ‘m aangeplant staan. Komt echter uit Zwitserland en wordt gewaardeerd om zijn vroege rijping en weerstand tegen rot. Het is een kruising tussen gamay en rechensteiner, ontwikkeld door André Jaquinet in 1970.

Over ASI

ASI staat voor “Association de la Sommellerie Internationale”, een non-profitorganisatie die het beroep van sommelier (een wijnexpert die in restaurants en andere soortgelijke bedrijven werkt) promoot en ondersteunt door middel van onderwijs, certificering en netwerkmogelijkheden. De missie van de ASI is om de standaard van wijn- en drankenservice te verhogen en om een beter begrip en waardering van wijn en andere dranken bij consumenten te bevorderen. De ASI biedt een scala aan programma’s en initiatieven, waaronder cursussen, proeverijen en wedstrijden, om haar leden te ondersteunen en het beroep van sommelier vooruit te helpen.

Ook meedoen met de ASI Sommelier of the World?

Raak je niet in de stress van dit soort wijnfeitjes? Dan is het ASI examen misschien iets voor jou. Begin lokaal en meld je aan bij het Nederlands Gilde van Sommeliers (ervan uitgaande dat je als sommelier werkzaam bent) en zij kunnen je verder helpen met de ASI examens.

PS: Vind je het net als ik heerlijk om deze druivenrassen op te zoeken en er meer over te weten? Dan raad ik je het boek Wine Grapes van Jancis Robinson aan. Perfecte materie voor vragen als deze.

Succes!

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.