10 jaar later, rosé all day

10 jaar later, rosé all day

Het is inmiddels een vast riedeltje geworden: “de eerste slok rosé onder de Provençaalse zon veranderde m’n leven”. Vandaag zit ik op een terras in Bloemendaal – aan een glas rosé – en besef ik me dat het tien jaar geleden is dat ik in Aix-en-Provence mijn hart verloor aan wijn. Ik word er sentimenteel van.

net als toen heb ik nu ook geen idee waar de wijn precies vandaag komt. Eerlijk, rosé uit de Provence in combinatie met een zonnetje is al snel goed. Bovendien wordt het extra bijzonder door de herinnering die ik er gratis bij krijg. Genieten in Bloemendaal.

Terug in de tijd

Het had heel anders kunnen lopen. De 24-jarige ik had namelijk zero interesse in wijn. Ik geloof dat ik niet eens het verschil tussen chardonnay en sauvignon wist. In de eerste instantie had ik me ingeschreven voor Kopenhagen. Daar was jammer genoeg maar één plek en die werd op basis van loting vervuld. Mijn tweede keus was Aix-en-Provence, een paar maanden van het Zuid-Franse leven genieten leek mij zo gek nog niet. En zo geschiedde. Ik belandde in Frankrijk, dronk mijn eerste rosé en viel zowat van mijn stoel: dit is gamayzing.

Het eerste boek dat ik kocht was The Wine Bible van Karen MacNeil en verslont ik in een paar weken. Vrolijk geschreven, informatief, maar tegelijkertijd luchtig met leuke weetjes. Over dat bijvoorbeeld tandartsen tijdens de feestdagen dichtgaan à cause d’aïoli. Geen idee of het nog steeds gebeurt of überhaupt waar is, maar wel een goed verhaal.

3 wijnen om te proberen uit de Provence

Hoe vaak drink je eigenlijk wijnen uit de Provence? Misschien alleen in de zomer als de zon schijnt. Daar mag best wel verandering in komen, want de Provençaalse wijnen zijn prachtig en kunnen op elk moment in het jaar.

AOC Bandol

Tot voor kort was ik altijd in de veronderstelling dat AOC Bandol uit 100% mourvèdre moest bestaan. So not true. Sommige wijnhuizen doen het wel, maar volgens de regels ben je er al met 50%. Grenache, cinsaut en carignan zijn ook toegestaan. Het zijn kruidige, rode wijnen die perfect passen bij de evenzo kruidige keuken van de streek.

Leuke producenten: Domaine la Suffrène, Domaine Tempier en Domaine de la Tour du Bon Bandol

AOC Cassis

Nauwelijks te vinden in Nederland – ze drinken het bijna allemaal zelf op – maar ik weet nog dat ik erg blij werd van een Cassis blanc. De belangrijkste druiven voor deze witte wijn zijn clairette en marsanne. Dit mag worden aangevuld met bourboulenc, pascal, sauvignon blanc (didn’t see this coming), terret blanc en ugni blanc. De smaak? Ik vond deze beschrijving van Jane Anson en die is behoorlijk treffend 😉

“They are perfect as summer softens into autumn and their richly striking collision of citrus, wild herb and saline flavours make for a perfect accompaniment to butternut squash risottos, wild mushroom tarts, smoked fishes.”

Leuke producenten: Château de Fontcreuse, Clos Ste Magdeleine

AOC Coteaux d’Aix en Provence

Rosé uit Aix mag natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Eén slok en de zomer is begonnen. De oogst van 2020 ligt in de schappen dus zorg dat je een fles bemachtigt om het weekend mee in te luiden. Een rosé (en rode wijn) mag gemaakt worden van grenache, syrah, mourvèdre, cinsaut en counoise. Daarnaast mogen carignan en cabernet sauvignon ook gebruikt worden, maar gezamenlijk mogen ze niet meer dan 30% van de blend bevatten. Lekker met bouillabaisse.

Leuke producenten: Rimauresq, Bellet, Ott

Rose all day

Ik geef toe, rosé smaakt het lekkerst in de zomer, maar weet dat ze daar in Frankrijk heel anders over denken. Daar drinken ze rosé het hele jaar door. Maar ja, het is ook altijd mooi weer daar aan de Côte d’Azur. Ik kan niet wachten om er weer een keer naartoe!

Le Club & Sommeljj de Podcast neemt over twee weken (begin juni) een podcast over rosé. Hou onze insta in de gaten!

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.