Le Club des Vins

10 alternatieven op Champagne (2)

Ik wil je zeker niet je dagelijkse dosis champagne onthouden. Integendeel, maar het kan wel eens voorkomen dat je op rantsoen zit en je je dagelijkse glas bubbels niet meer kan permitteren. Gelukkig voor jou zijn er nog tal van alternatieven! Gaat het niet om je budget, maar wil je gewoon eens iets anders proberen? Ook dan biedt dit lijstje uitkomst. Tijd voor een duik in de wereld van de mousserende wijnen…

Methode traditionnelle

Eerder schreef ik al over de alternatieven op Champagne. De wereld van de mousserende wijnen is groot, heel groot. De gemene deler van deze mousserende wijnen is dat ze op dezelfde manier als Champagne worden gemaakt. Omdat het me zo mateloos fascineert, heb ik daar al verschillende blogs over geschreven:

Duitse Sekt

Hetzelfde trucje kennen ze ook in Duitsland, waar de bubbeltjeswijn verkocht wordt onder de naam Deutscher Sekt. De wet schrijft voort dat, wanneer er Deutscher Sekt op het etiket staat, de wijn van een Duitse wijngaard afkomstig moet zijn. Als er enkel sekt op de fles staat, kunnen de druiven overal vandaan komen.

Sekt is er, kort door de bocht, in twee soorten. De prosecco-variant en de Champagne-variant. Bij de prosecco vindt de tweede gisting plaats in een groot vat of tank. Hier worden grote hoeveelheden van gemaakt en zijn dus ook niet zo duur. Voor nu laten we die even links liggen en focussen op het alternatief voor Champagne: de échte sekt. Na de tweede gisting moet de wijn even liggen. Voor Sekt is dat minimaal 3 maanden. Kijk, daar ga je al. Dat kunnen we natuurlijk niet vergelijken met een champagne, die minimaal 12 maanden moet rijpen. Maar de goede sekts, zoals die van Von Buhl, zijn te gek!

Een goede om het uit te proberen: Reichsrat von Buhl Riesling Sekt Trocken voor € 20,55 bij Platenburg. De wijnen van Von Buhl worden gemaakt door de oud-wijnmaker van Bollinger. Hoe tof is dat?

Oostenrijkse Sekt

Hoewel ik deze natuurlijk onder Duitsland had kunnen scharen, kies ik er toch voor om deze apart te benoemen. Oostenrijk vind ik een fascinerend wijnland. Het is ten eerste al super streng, alle wijnen ondergaan een keuring van hier tot Tokyo voordat ze op de markt komen. Dat komt door een eerder wijnschandaal. Hierdoor is de kwaliteit altijd van hoog niveau. Neem ook de sekt, die door kenners als ‘beste mousserend buiten Champagne’ wordt bestempeld. Ik heb het over de Bründlmayer Brut (€ 31) – ik ga snel eens een flesje bestellen.

De druiven die voorkomen in de Oostenrijkse sekt zijn de bekende spelers uit de Champagne – pinot noir en chardonnay – maar daarnaast ook: pinot blanc, gruner veltliner en welschriesling.

Australië: Sparkling Tasmania

Australië speelt ook steeds meer in de kijker met haar bubbels. Uit Tasmanië, de regio in het zuiden van Australië. Het wijngebied komt aardig overeen met die van de Champagne. Niet gek dus dat één van de oudste Champagnehuizen, Louis Roederer, besloot hier samen te werken met het Australische Jansz. Ze maken wijnen op de traditionele manier, die ze hier ‘méthode tasmanoise’ noemen.

Foto: Pacific-ginger.com
Foto: Pacific-ginger.com

Jansz is inmiddels overgenomen door wijnhuis Yalumba en maakt nog steeds populaire mousserende wijnen. De meest gebruikte druivenrassen voor de bubbels zijn chardonnay en pinot noir. Ook te leuk – maar wel moeilijk te vinden – is een mousserende wijn van shiraz. Heel apart, want deze bubbel heeft tannine!

Portugal: Espumante

In Portugal maken ze ook bubbels. Makkelijk is dat ze niet aan één gebied gebonden hoeven zijn. De bubbel mag uit het hele land komen. Zo wordt er gemaakt in de regio van de vinho verde, maar ook in het warme Alentejo. Op bubbelblog lees ik een heel verhaal over de verschillende classificaties.

Samenvattend komen de beste uit Bairrada. Vaak aromatisch door de maria gomes druif en soms wat scherper door de lokale arinto, bical of cercial druif, aangevuld met good old chardonnay. Leuk detail: er zijn in Portugal ook blanc de noirs te vinden gemaakt van de Baga-druif.

Proberen? 3B Brut Nature van de Baga druif (rosé) vind je bij Anderewijn.nl voor € 16. 

Nederlandse bubbels

Ja, zeker. Zelfs in Nederland wordt er een mousserende wijn gemaakt. Zowel in Zeeland als in Limburg worden volop bubbels geproduceerd. Beide worden volgens de traditionele methode gemaakt.

Zeeuwse wijngaarden de kleine schorre
De Kleine Schorre

De Apostelhoeve in Limburg maakt gebruik van riesling druiven en laat de wijn na de tweede gisting 9 maanden rusten. De Kleine Schorre in Zeeland gebruikt drie druiven: pinot blanc, auxerrois en rivaner. Toch mooi dat er zoiets gemaakt wordt in het mooie Zeeland. Alhoewel, de druiven komen er vandaan, maar de wijn zelf wordt in Luxemburg gebotteld. Dat komt omdat de oplage nog te laag is. Ach, dat zal vast niet lang meer duren…

Beide worden verkocht bij De Nederlandse Wijnwinkel.

Foto: Openvldhoeilaart.be


Like what you read?

Volg me dan op Instagram of Facebook en blijf op de hoogte van mijn avonturen en nieuwe artikelen. Le Club des Vins stuurt elke maand een nieuwsbrief uit, genaamd wijnvertier in je inbox. Lid worden?

Ik vind het ook TE GEK als je een reactie achterlaat hieronder ❤

Abonneer je op de nieuwsbrief van Le Club des Vins.
Ontvang net als 2.500 anderen elke week wijnvertier in je inbox.

Shopping cart close