Wijnhuis Errazuriz: Chili op Bourgondische wijze

Wijnhuis Errazuriz: Chili op Bourgondische wijze

Eyes on the prize. Dat typeert wel een beetje het doorzettingsvermogen van Francisco Baettig, de wijnmaker van het Chileense wijnhuis Errazuriz. Dat hij verstand van zaken heeft, blijkt wel uit zijn fascinerende verhalen die hij tijdens de lunch aan ons – horeca en pers – vertelt.

Op uitnodiging van Verbunt Wijnkopers zit ik aan tafel bij Restaurant Allure in Rotterdam om kennis te maken met de wijnen van Errazuriz.

Level-up voor Chili

Net als elk Chileens wijnhuis wilde ook Errazuriz de wijngaarden volplanten met allemansvriend sauvignon blanc. Houdt iedereen van, een regelrechte cash-cow. Francisco Baettig stak daar een stokje voor. Hij wilde pinot noir en chardonnay, de Bourgondische druivenrassen, op vergelijkbaar terroir en van vergelijkbaar niveau in Chili maken. Dat is nogal wat.

Hiervoor moesten eerst de wijngaarden in kaart gebracht worden. Francisco laat een eeuwenoude kaart van Bourgogne zien, waarop de wijngaarden op terroir zijn ingedeeld.

Bourgogne
Oude kaart van Bourgogne met verschillende terroirs

Zo’n kaart moest er ook komen van het Chileens kustgebergte, de Cordillera de la Costa in Aconcagua Costa. Na een uitgebreid bodemonderzoek ontdekken ze in ieder geval drie bijzondere percelen met pure schiste – een bodemsoort die perfect is voor pinot noir en chardonnay. Hiervan maken ze, met behulp van een niet nader te noemen wijnmaker uit Vosne-Romanée, wijnen in de Bourgogne-stijl, Las Pizarras genaamd.

Jammer genoeg proeven we deze wijnen vandaag niet. De wijngaarden zijn klein, het aanbod daarmee ook en de vraag is groot. De chardonnay 2015 scoorde onlangs 98/100 punten, de pinot noir uit hetzelfde jaar 99/100. Francisco wilde het ons wel even vertellen, omdat het toch mooi geschiedenis schrijft. Wie weet drinken we over twintig jaar wel een Chili Grand Cru?

De wijnen van Aconcagua Costa

Een gebied met grand cru en premier cru moet ook villages hebben. Die proeven we vandaag wel. In wit proeven we sauvignon blanc (groen!), chardonnay (tropisch!) en pinot gris (romig!). Vooral de sauvignon blanc is me bijgebleven. Heerlijk groen en kruidig.

Daaropvolgend komt er een pinot noir en een syrah aan tafel. Die laatste verbaast me een beetje. Er werd namelijk net gesproken over het koele klimaat van Aconcagua. Is dat niet te koud voor syrah? Nope. De wijn is sappig, maar ook fris. Lijkt me leuk om die eens naast een Rhône te proeven.

Errazuriz wijnen
Een rijtje Aconcagua Costa
Errazuriz wijnen
Amuses: een ceviche van octopus en kaviaar en paling met eendenlever.

Aan tafel

Na de amuses krijgen we het voorgerecht opgediend. Het is tongschar, die we combineren met de Chardonnay Max Reserve. De instap-char van het wijnhuis, frisser en fruitiger dan verwacht. Ook hier heeft Errazuriz het een en ander veranderd aan de stijl van de wijn. Zo’n tien jaar geleden was het tropisch fruit met een flinke schep vanille dat domineerde in Chileense chardonnays. Nu is het hartstikke mooi in balans. Een snufje hout, maar ook lekker wat zuren. Francisco legt uit dat ze tegenwoordig vroeger plukken om die zuren te behouden. Slimme zet.

Errazuriz wijnen
Tongschar met rivierkreeft, pastinaak en vanille

De bombastische Don Maximiano

Met La Pizarras heeft Errazuriz de eerste stap gezet in het maken van terroir-gedreven wijnen. Maar dat is niet het enige waar Errazuriz mee in de prijzen valt. Het huis staat ook bekend om haar icoonwijnen, de Don Maximiano en Vinedo Chadwick.

De Don Maximiano, vernoemd naar de oprichter van het huis, is een blend van 79% cabernet-sauvignon, 6% carmenere, 5% petit verdot én voor het eerst: 10% malbec. De wijn ondergaat een opvoeding van 22 maanden in eikenhout, waarvan 65% nieuw is. Het resultaat mag er zijn. Bombastisch. Fruitig. Te gekke houtinvloeden. Restaurant Allure serveert er een stuk chateaubriand naast. Fingerlicking good. 

Errazuriz wijnen
Maandagmiddaglunch: Chateaubriand met een glas Don Maximiano

Van poloveld naar de beste van de wereld

Dan de Vinedo Chadwick. Met deze wijn had Errazuriz maar één doel voor ogen: het kunnen wedijveren met de Grands Crus van Bordeaux. In 1942 kocht Don Alfonso Chadwick Errázuriz, de vader van de huidige directeur van het wijnhuis, een grote lap wijngaard wat tot het beste van Chili gerekend werd. Vijfentwintig jaar later verkocht hij het, maar hield hij 25 hectare achter de hand voor een poloveld, z’n hobby. In 1992 vond hij het toch een beetje zonde van het mooie land en besloot zijn poloveld weer om te ploegen tot wijngaard. De belangrijkste druivenrassen van Bordeaux werden aangeplant: cabernet-sauvignon, merlot en petit verdot.

En toen kwam de Berlin Tasting op 23 januari 2004. Een grote dag. Vinedo Chadwick stond tegenover Château Lafite, Château Margaux, Château Latour, de grote namen uit Bordeaux én veroverde de eerste plaats. Het doet me een beetje denken aan de Judgment of Paris. Mooi!

Ondertussen ben ik in mijn happy place beland. We proeven Chadwick 2009, die gemaakt is van 100% cabernet-sauvignon. Het is te gek dat ik dit mag meemaken en één van de beste wijnen van de wereld mag proeven. Wat maakt een wijn zo goed? Ingewikkelde vragen, die je alleen maar kan beantwoorden door te proeven. Met je ogen dicht. Het is intens krachtig, heeft meerdere lagen (fruit, hout, kruiden, zuren, tannines). Het vliegt van cassis naar pure chocolade terug naar subtiel hout en meer bramen. De afdronk blijft maar duren…

Errazuriz wijnen
Chadwick met een klein bordje kaas. Lekker, joh.

Bestellen? Voor € 199 heb je een fles in huis. Dat is hartstikke duur, maar mag ik je er wel even aan herinneren dat Chateau Lafite Rothschild nog een paar eurootjes meer kost. In Chili krijg je waar voor je geld.

Meer informatie over Errazuriz vind je in de Errazurizshop van Verbunt. Restaurant Allure vind je op de Cardagoorskade 107 in Rotterdam. Een dikke aanrader!

MEER WIJNVERTIER?
Volg me dan op INSTAGRAM of word m’n 3000e volger op FACEBOOK voor dagelijkse updates 

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.