Who runs the world? Veuve! Clicquot!

Who runs the world? Veuve! Clicquot!

Sta me toe even de situatie te schetsen van deze – zonder meer epische – proeverij, waarbij het woord ‘proeverij’ overigens niet voldoet, het is een Fine Wine Experience. Dikke ja, dat was het zeker. Het regende die avond. Keihard. Ik zag geen andere optie dan mijn felblauwe regenjas aan te trekken. Waar hipsters voor deze gelegenheid speciaal een Rains hebben aangeschaft, scoorde ik ooit een zogenaamd sportief ding bij de Bever. In die hoedanigheid stapte ik dus bij Wijnhandel Peeters binnen. Hoi!

De marketing manager van Moet & Chandon, het champagnehuis waar Veuve Clicquot deel van uit maakt, heeft het beter begrepen: hij kwam aan in een gele Veuve Jaguar. Past ook beter bij de line-up van vanavond. Er staan alleen maar vintages op het menu. Mijn hart maakt een klein sprongetje bij het zien van de proeflijst. We trappen af met een 2004.

Maar eerst even een stukje achtergrondinfo over Veuve Clicquot.

Wie is Veuve?

Als er een Champagnehuis met een goed verhaal is, is het Veuve Clicquot wel. Het begon allemaal in 1772, toen Philippe Clicquot-Muiron een bedrijf oprichtte wat later door zou gaan als het Veuve Clicquot van nu. Kun je het je voorstellen? Dat is bijna 250 jaar geleden. Er waren nog geen auto’s, mobieltjes of feministen, maar er was wel Champagne. Al was het nog niet helemaal de Champagne van vandaag de dag…

De bubbels ontstonden toentertijd geheel per ongeluk. Het was zo koud in de kelders dat het de gisting (vroegtijdig) stopte. Niemand had dat in de gaten, de flessen werden gewoon gebotteld. In de lente, toen het warmer werd, ging de gisting vrolijk verder in de fles…

Even ter opfrissing: de alcoholische gisting zet de suikers in de druiven om in alcohol en een beetje koolzuur. Waar moet die koolzuur heen als de wijn al in de fles zit? Met een beetje pech ontplofte de fles. De flessen die in tact bleven, hadden dus bubbels in de wijn. De Fransen vonden dit complete horror en deden er alles aan om de bubbels te lozen. Nee, Champagne was nog geen Champagne op dat moment. Het zijn de Britten die ervoor zorgde dat de champagneboeren eens achter hun oren gingen krabben. Zij vonden die bubbels namelijk te gek.

La Grande Dame de la Champagne

Terug naar Veuve. Veuve betekent ‘weduwe’ in het Frans. Het zit namelijk zo. Het bedrijf, dat naast wijn ook in de wol en het bankwezen zat, was inmiddels overgenomen door de zoon van Philippe, Francois Clicquot. De beste man trouwde met Barbe-Nicole Ponsardin in 1798 en stierf zes jaar later. Barbe nam het stokje over en was daarmee de eerste vrouw aan het hoofd van een champagnehuis. Ze focuste vanaf toen 100% op champagne en stond aan de wieg van de methode traditionelle. Het schijnt dat de 1811 comet vintage van Veuve Clicquot de eerste échte Champagne was met dank aan de kennis en kunde van mevrouw Clicquot. Ook de ‘pupitre’, een houten rek ten behoeve van de remuage, komt waarschijnlijk van haar hand.

Nu snap je wel waarom ze La Grande Dame van de Champagne wordt genoemd, toch? Who runs the world? Veuve! Clicquot! 

PROEFNOTITIES

Veuve Clicquot 2004

Gewone brut is oké, hoor, maar dit is fantastisch. Hier word je stil van. Het zijn de vintages die Champagne Champagne maken. Het belegen karakter, toast, hazelnoten, brioche, bloemen en appel. Die geuren maken me zo blij. Dit is Champagne.

Het wordt gemaakt van de drie druivensoorten van Champagne: pinot noir, chardonnay en pinot meunier. Veuve Clicquot is een zogenaamd ‘pinot noir’ huis, dus er zit nagenoeg altijd iets meer pinot noir in de blend dan chardonnay. Er zijn ook huizen die juist het omgekeerde doen en meer chardonnay gebruiken. De druiven voor de Veuve Clicquot 2004 zijn afkomstig van Premier en Grand Cru wijngaarden.

Veuve Clicquot La Grande Dame 2006

We gaan een stapje verder. La Grande Dame is de cuvée prestige van Veuve Clicquot. Het is een blend van de acht Grand Cru wijngaarden en bestaat dus uit chardonnay en pinot noir (er zijn geen Grand Crus met pinot meunier). Het wordt alleen in goede jaren gemaakt. Rozen, toast, gekonfijt fruit, gember en nougat lees ik terug in mijn proefnotities.

Veuve Clicquot Rosé Vintage 2004

Bij die vintages ga ik altijd de kant van gebak op. Waar je normaal het aardbeitje ruikt, zo eentje die je zojuist hebt geoogst, ga je bij vintage de kant van gebak op. Niet die aardbeientaart van de Appie, maar zo’n luxe taartje van de patisserie. Ook perzik, sinaasappel en rozen komen voorbij.

De Champagne bestaat voor 60% uit pinot noir, 8% pinot meunier en 30% chardonnay. De druiven komen van Grand Cru en Premier Cru wijngaarden.

Veuve Clicquot La Grande Dame Rosé 2006

Héél anders dan de rosé uit 2004. Logisch, want de enige gemene deler is dat het beide rosé is. Verder is het jaar, de samenstelling en de herkomst anders. Net als bij de witte La Grande Dame komen de druiven alleen van de Grand Cru wijngaard. De Champagne bestaat voor 53% uit pinot noir en 47% chardonnay.

Anders, dus. In de neus vallen gist geuren op. Hazelnoten, iets ziltig, bloemen, maar later komt ook het fruit. De wijn krijgt steeds meer tonen van rood fruit naarmate hij langer in het glas zit. Aardbeien, sinaasappel en grapefruit, aalbessen. Kopere kleur. Dit moet fantastisch zijn bij herfstpaddenstoelen concluderen we gezamenlijk.

Veuve Clicquot Cave Privée 1990

Dit was een topjaar in de Champagne, maar wel eentje met een bak aan stress vanwege de vernietigende vorst. We prijzen onszelf weer gelukkig dat we dit mogen proeven. De champagne is 27 jaar oud. Hij heeft een groot deel van zijn leven doorgebracht in de kelders van Veuve Clicquot. Het jaar op de fles slaat op het oogstjaar van de druiven, maar we weten dat het natuurlijk nog een tijdje duurt voordat Champagne gebotteld en wel is (zo niet: lees dan dit artikel even terug). In dit geval was dat maart 2011. Dat wordt aangegeven door de ‘date de dégorgement’ en staat vermeld op de fles.

Het frisse fruit maakt plaats voor gekonfijt fruit en chutney-achtige aroma’s. Sinaasappelchutney hoor ik voorbijkomen. Gedroogde abrikoos, brioche en toast. Nootachtig. Door deze complexe aroma’s kun je deze champagne het beste in een pinot noir glas schenken. Het verbaast me dat de mousse nog zo levendig is. Wauw.

Veuve Clicquot Cave Privée 1989

Ook de Cave Privée wordt in een pinot noir glas geschonken om de aroma’s de ruimte te geven. De champagne bestaat uit 66% pinot noir en 34% chardonnay. Het begint met een énorme geur van toast en gaat verder naar brioche, gebakken koekjes, cedar, kaneel, speculaas en gember. Het doet me ook een beetje denken aan het sigarendoosje dat ik als toetje kreeg bij In de Keuken van Floris.

Veuve Clicquot Cave Privée 1982

We sluiten af met de oudste van het stel: 35 jaar oude Champagne, die in juni 2010 is gebotteld. De samenstelling is hetzelfde als die van 1989. De geur van eau de vie valt op, die wordt aangevuld met gekonfijte sinaasappelschil, gedroogde abrikoos, appel en perzik. Nog een mooie vondst: de geur van cookie dough en gezouten karamel. Ogen dicht en genieten!

Er zijn slechts 3500 flessen van gemaakt en wij poppen fles numéro 223. Het nummer vind je op de hals van de fles. Santé.

Helaas beetje blurry foto, maar het flesnummer staat op de hals.

Wijnhandel Peeters

Eerder schreef ik onder andere over de Fine Wine Experiences met Bollinger en ook Marsala in de hoofdrol. Ook een epische proeverij meemaken? Check de agenda van Wijnhandel Peeters voor meer informatie.

Je vindt Wijnhandel Peeters op het Vasteland 56.

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.