Er zit nog niets in je winkelwagen. Wil je wat leuks zien?
Go shoppingChampagne kan altijd. Het maakt de blije momenten extra vrolijk en het biedt steun als het even niet zo lekker gaat. Als ik aan Champagne denk, moet ik altijd denken aan de quote van Lily Bollinger:
“I drink Champagne when I’m happy and when I’m sad. Sometimes I drink it when I’m alone. When I have company I consider it obligatory. I trifle with it if I’m not hungry and drink it when I am. Otherwise, I never touch it — unless I’m thirsty.”
Goed, he? Maar was de regio Champagne de eerste die er in slaagde bubbeltjes in de wijn te brengen? Is de Champagne manier überhaupt de enige manier om belletjes in je wijn te krijgen? Nee, dus. Er zijn nog een paar manieren, waarvan dit de meest voorkomende zijn.
Methode traditionelle
De traditionele methode om Champagne te maken, maar wordt ook toegepast in Spanje voor het maken van Cava en in Italie voor de mousserende wijn ‘Franciacorte’. De trucage zit ‘m in de tweede gisting op de fles. De fles wordt afgesloten waardoor het koolzuur (een natuurlijk bijproduct van de gisting) niet meer kan ontsnappen. Lees hier alles over deze methode.
Bubbelfan als ik ben, heb ik al heel vaak over mousserende wijnen geschreven. Allereerst, de 10 alternatieven op Champagne, die vertelt dat buiten Champagne ook andere landen de bubbeltruc hebben toegepast. Er zijn critici die beweren dat het Champagne soms best wel kan evenaren. Daarnaast hebben we natuurlijk ook nog: De Franse bubbel die geen Champagne heet. Beter bekend als ‘crémant’. Geen champagne, maar kan je wel flink verrassen!
Methode charmat
Dit is de methode die de tweede gisting op de fles overslaat en waarbij de vergisting in RVS tanks plaats vindt. Iets minder romantisch, dat geef ik toe. Zo wordt prosecco gemaakt. Hoeft overigens niet verkeerd uit te pakken – check deze favoriet.
Over het algemeen is de smaak iets minder gecompliceerd dan Champagne. Het slaat de hele rijpingsfase over, dus de secundaire smaken van toast, brioche en brooddeeg zul je niet zo snel tegen komen. Wel tref je fruit, veel fruit: appels, peer, perzik. Het is maar net wat je zoekt.
Methode ancestrale
Een heel ander verhaal is de methode ancestrale. Er wordt beweerd dat deze methode er honderd jaar (!) eerder was dan Dom Pérignon met zijn Champagne. De methode wordt nog steeds gebruikt rondom Limoux – een stad in het zuiden van Frankrijk – voor de Clairette de Limoux en de mousserende wijnen uit Gaillac. De most wordt gegist in een stalen tank en deze wordt vroegtijdig gestopt door de most naar 0°C graden te koelen.
Geeft minder bubbels dan champagne. Het is een beetje vergelijkbaar met de belletjes in bier eigenlijk. De geur van appels komt je direct tegemoet. Dat is te danken aan de koele vergisting. Lees hier meer over de methode ancestrale.
*Een vierde methode zou nog het toevoegen van koolzuur aan de basiswijn kunnen zijn, maar dat is bestemd voor de goedkoopste meuk. Daar hebben we het vandaag niet over…