FEEST25 geeft je 25% korting op een examentraining

Daar waar ik twee jaar geleden elk feestje af ging, leek het dit jaar alsof ik nog nooit van het woord FOMO gehoord had. In 2016 had ik maar één doel: de club uitbreiden. Het begon met het inschrijven Le Club des Vins bij de Kamer van Koophandel en betekende dat ik menig feestje moest overslaan. Zelfs de VriMiBo ging soms via whatsapp…

Wat dan wel?

Geen Lowlands, maar gelukkig opende het wel andere deuren. Zo heb ik het afgelopen halfjaar columns geschreven voor verschillende wijnwebsites en magazines. Werd ik in augustus gekroond tot Wijnkoningin van de Kleine Schorre – compleet met entrée per helicopter, kroon & eigen wijnglas. In die rol stond ik een maand later de nieuwe oogst te proeven met Harold Hamersma, Hubrecht Duijker en Ronald de Groot tijdens de viering van de 10-jarige samenwerking tussen KLM en de Kleine Schorre.

De wijnreizen van 2016

Ook reisde ik er lustig op los. Dat begon in januari met een weekendje Valencia, waar ik me de overheerlijke entrecote met rioja nog als de dag van gisteren herinner. Wat een topstad. Mag ik weer terug? Een maand later ging ik op bezoek bij de zwangere Chantal in Portugal, waar ik me weer onderdompelde in de Portugese keuken met schapenkaasjes, vinho verde en verse vis. In april ging ik weer, maar dan op babybezoek. Gezellig!

In de zomer karde ik met Hanneke naar Kaysersberg om de wijnen van de Elzas eens van dichtbij te bekijken (en te proeven). Het is er supermooi en je bent er zo! In september zocht ik Charles op in Stavanger, waar ik me in plaats van wijn maar op koffie stortte. Tussendoor beklommen we nog een fjord. In November gingen we naar een weekendje naar Oslo, waar we o.a. een goede wijnbar hebben ontdekt!

Bijzondere wijnen

En dan was 2016 ook nog het jaar dat ik twee bijzondere wijnen proefde. Stuk voor stuk momenten waarvan ik niet dacht dat ik ze ooit zou meemaken. Dat klinkt wellicht wat dramatisch, maar dit zijn enorm zeldzame wijnen. De kans dat ik ze zou proeven, was/is gewoon niet zo groot.

Dat was Champagne Bollinger Vieilles Vignes Francaises 2006 bij Wijnhandel Peeters. Eind vorige eeuw werd Europa geteisterd door een epidemie van druifluizen. Het heeft bijna alle Europese wijngaarden verwoest. In Champagne bleven er drie mini-wijngaarden bespaard. Die stukjes waren (en zijn nog steeds) in handen van Champagnehuis Bollinger. Hoe smaakt een tien jaar oude Champagne? Heel bijzonder. Ik proefde appel/kaneelcake, gedroogde mango, vanille en brioche.

Over oude wijnen gesproken. In november proefde ik de 1961 pinot noir van Domaine Rapet – ook bij Wijnhandel Peeters. Ik viel bijna van m’n stoel toen ik hoorde dat we een ’61 zouden proeven. Vijftig jaar oud en nog even levendig, fruitig, maar vooral tertiaire aroma’s – de aroma’s die een wijn krijgt na flesrijping. Champignons, gedroogd en gekonfijt fruit, bosgrond en bladeren.

Wijnproeverijen & cursus

Ook was 2016 het jaar van de vele wijnproeverijen. Ik trapte het jaar af met een Tour de France voor 40 man in Kasteel van Batavia. Met de vriendengroep doken we de wereld van de vergeten druiven in en voor de bewoners van De Rotterdam organiseerde ik een proeverij op hoog niveau, namelijk op de 42e verdieping! Tussendoor stond ik bij vrienden, kennissen en collega’s thuis te vertellen over mijn favoriete wijnen. Meer weten over een wijnproeverij? Check deze pagina voor meer info!

Vanaf september besloot ik ook mijn wijnkennis bij te spijkeren en startte met WSET Advanced Level 3 bij Wijnstudio. Twee weken geleden deed ik examen en de uitslag hoor ik eind volgende maand. Fingers crossed! Het plan is om volgend jaar of in 2018 te starten met de diploma course (Level 4).

Hoe staat het nu met Le Club?

Nu natuurlijk de vraag of het overslaan van die feestjes z’n vruchten heeft afgeworpen? De bezoekers van de Club zijn meer dan verdubbeld. Thanks, allemaal!